Ekologiczny groch fava z Feneos PGI 500g
Łuskany groch fava stanowi podstawę pasty/ hummusu o nazwie fava (Φάβα). To druga po tzatziki najbardziej popularna przystawka w Grecji.
Grecki groch fava jest drobniejszy niż polski, ma bardziej intensywny kolor i aromat. Zaś ziarna są mniej wysuszone.
___
EKOLOGICZNA UPRAWA I CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE (PGI) I BEZ KONSERWANTÓW I BEZ PESTYCYDÓW
W regionie Feneo w Koryncie, słynącym z bogatej mitologii i położonym na wysokości 900 metrów, lokalni hodowcy z miłością produkują od wielu pokoleń Lathuri, z którego pochodzi fava. Groch fava jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednocześnie jego spożycie daje minimalną ilość kalorii.
Fava jest dobrym źródłem witaminy B1 (tiaminy), żelaza, miedzi, fosforu, potasu i magnezu. Około 1/4 szklanki grochu fava dostarcza organizmowi od 10 do 19% niezbędnej, zalecanej ilości powyższych składników odżywczych.
Oprócz ważnych wartości odżywczych groch fava poprawia pracę serca. I jest bogaty w błonnik pokarmowy. Spożywając pokarmy bogate w błonnik roślinny, pomagamy naszemu organizmowi znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Na podstawie powyższego jest oczywiste, że w tygodniowym schemacie żywieniowym tradycyjnej greckiej diety śródziemnomorskiej nie może zabraknąć takiego pożywienia jak groch fava. Zbawienny pokarm, do którego Rzymianie przywiązywali tak wielką wagę, że nadali mu nazwę jednej z najsłynniejszych rzymskich rodzin: Fabiuszów.
–
EKOLOGICZNA UPRAWA
CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE (PGI)
BEZ KONSERWANTÓW
BEZ PESTYCYDÓW
___
Producent: Dikotylon, Feneos, Peloponez, Grecja
Opakowanie: 500g