Ekologiczna fasola waniliowa z Feneos PGI 500g

Fasola waniliowa z Feneos to mała, owalna fasola o białej barwie, cienkiej skórce i lekko słodkim smaku. Po ugotowaniu miękki miąższ pozostaje nienaruszony i nie oddziela się od łupiny. Świetnie nadaje się do sałatek, a także potrawek duszonych lub pieczonych z innymi warzywami.

--

EKOLOGICZNA UPRAWA I CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE (PGI) I BEZ KONSERWANTÓW I BEZ PESTYCYDÓW

Dikotylon
Jest
18,00 zł
Brutto

Fasola waniliowa z Feneos to mała, owalna, biała fasola o cienkiej skórce, uprawiana w górskiej dolinie Feneos na północnym Peloponezie od końca XIX wieku. Jej słodki smak, łatwość gotowania oraz fakt, że po ugotowaniu miąższ pozostaje nienaruszony i nie oddziela się od łupiny, czyni ją szczególnie atrakcyjną. 

Greckie rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą i są podstawowym składnikiem śródziemnomorskiej piramidy żywieniowej.

Fasola waniliowa z Feneos posiada bardzo wysoką zawartość białka, bo aż 25g białka na 100g.

Fasola waniliowa świetnie nadaje się do sałatek. Sprawdzi się też w duszonych i pieczonych potrawkach z innymi warzywami.

EKOLOGICZNA UPRAWA

CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE (PGI)

BEZ KONSERWANTÓW

BEZ PESTYCYDÓW

__

Producent: Dikotylon, Feneos, Peloponez, Grecja

Opakowanie: 500g

__

__

Przepis na SAŁATKĘ Z FASOLĄ WANILIOWĄ

Składniki:

250g fasoli waniliowej

1/2 zielonej papryki

1/2 czerwonej papryki

1 marchewka

2 dymki

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka pietruszki

oliwa

sok z ½ cytryny

sól

Gotuj fasolę przez około 60 minut (dodaj sól w ciągu ostatnich 5 minut). Odcedź fasolę i włóż ją do salaterki.

Paprykę, marchewkę i dymkę pokrój w drobną kostkę. Koperek i pietruszkę posiekaj. Włóż składniki do salaterki, dodaj oliwę, cytrynę i sól wymieszaj.

Ciesz się wyjątkową sałatką!

Przepis na sałatkę pochodzi od producenta fasoli waniliowej z Feneos www.dikotylon.gr

Dikotylon
8 Przedmioty

Zobacz także

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.