Rozmaryn z Krety 40g
Cudownie aromatyczny, starannie wyselekcjonowany rozmaryn, rosnący dziko w górach na Krecie.
Rozmaryn jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej lubianych ziół aromatycznych kuchni śródziemnomorskiej. W rzeczywistości służy on do dwóch celów: dodaje aromatu i działa jako środek konserwujący. Jego aromat bardzo przypomina aromat owoców cytrusowych i jest powszechnie stosowany w piekarnictwie. Jego smak jest gorzkawy i wytrawny, o silnym aromacie.
Zastosowanie
- W tradycyjnej greckiej kuchni
Wzmacnia i uzupełnia smak oliwy z oliwek, octu i soli. Pasuje do smażonych ryb i smażonego i pieczonego mięsa. Nadaje smak rybom, owocom morza, sosom serowym, omletom, sałatkom owocowym, szpinakowi, zupom, grochowi itp.
Na Krecie wszyscy znają metodę przygotowywania wątroby z rozmarynem, oliwą z oliwek i octem (sapore), jak też potrawy ze smażonych ślimaków (chochli boubouristi).
Skład: starannie wyselekcjonowany rozmaryn 100% (ręcznie zbierany).
Opakowanie: 40g.
Producent: Iliostasio – Herbs & Aromatic Plants, Kiparissos/ Kreta, Grecja.
Iliostasio odtwarza starożytną medycynę
Iliostasio to rodzinna firma zielarska założona przez kuzynów Kostasa i Giannisa Fragkiadakis. Ich ekologiczne uprawy ziół i przypraw znajdują się w obszarze wyżynnym wokół małej wioski Kyparissos (skąd pochodzą założyciele Iliostasio). Kostas i Giannis są pasjonatami upraw odmian rzadkich ziół. Sami uważają siebie za potomków związku ziemi, wiatru i słońca, które od tysiącleci odpowiadają za doskonałą jakość tradycyjnych, kreteńskich produktów. Bazują na prostych metodach pozyskiwania starannie wyselekcjonowanych 100% naturalnych ziół i przypraw, które kryją w sobie wielowiekowe dziedzictwo kreteńskiej przyrody.