Oregano z Krety 35g
Starannie wyselekcjonowane oregano, rosnące dziko w górach na Krecie.
Oregano zajmuje czołowe miejsce w diecie śródziemnomorskiej; jest symbolem kuchni greckiej. Ma nieco pikantny smak i należy do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych aromatycznych ziół. Jest wykorzystywane w wielu różnych potrawach. Naszym zdaniem kreteńskie oregano Iliostasio nie ma sobie równych pod względem aromatyczności!
Zastosowanie
- W tradycyjnym greckim sosie winegret
Oregano dobrze komponuje się z oliwą z oliwek i cytryną. W rzeczywistości wiele potraw zarówno na Krecie, jak i w Grecji podaje się lub przyrządza z tym prostym sosem (np. pieczone ziemniaki, świeżą gotowaną cukinię, ryby czy przetwory mięsne).
- Typowa aromatyczna posypka
Na wielu wyspach Cyklad i Dodekanezu oregano może towarzyszyć niemal wszystkim potrawom, takim jak zupy, ziemniaki, omlety, mięso, ryby, fasola, makaron, warzywa, dania zawierające pomidory itp. Jest również pyszne na pizzy i wielu rodzajach chleba.
- W miksie z innymi ziołami i przyprawami
Można je również łączyć z bazylią i innymi ziołami.
Skład: starannie wyselekcjonowane oregano 100% (ręcznie zbierane).
Opakowanie: 35g.
Producent: Iliostasio – Herbs & Aromatic Plants, Kiparissos/ Kreta, Grecja.
Iliostasio odtwarza starożytną medycynę
Iliostasio to rodzinna firma zielarska założona przez kuzynów Kostasa i Giannisa Fragkiadakis. Ich ekologiczne uprawy ziół i przypraw znajdują się w obszarze wyżynnym wokół małej wioski Kyparissos (skąd pochodzą założyciele Iliostasio). Kostas i Giannis są pasjonatami upraw odmian rzadkich ziół. Sami uważają siebie za potomków związku ziemi, wiatru i słońca, które od tysiącleci odpowiadają za doskonałą jakość tradycyjnych, kreteńskich produktów. Bazują na prostych metodach pozyskiwania starannie wyselekcjonowanych 100% naturalnych ziół i przypraw, które kryją w sobie wielowiekowe dziedzictwo kreteńskiej przyrody.