Ser Manouri Proikas P.D.O. 200g
Tradycyjny grecki Manouri P.D.O. Tzafettas to łagodny ser z mleka owczego i koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Świetny na ciepło jak i na surowo jako smarowidło na świeże pieczywo oraz składnik słodkich deserów lub sałatek. Idealny do spanakopity – ciasta filo nadziewanego masą szpinakowo-serową.
Tradycyjny grecki Manouri P.D.O. Proikas to łagodny ser z mleka owczego i koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Jest bardzo delikatny w smaku, trochę podobny do fety, ale bardziej kremowy, słodszy i mniej słony.
Ser manouri jest doskonałym składnikiem sałatek typu śródziemnomorskiego, w których pierwsze skrzypce grają świeże liście sałaty oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, papryka i kawałki czerwonej cebuli. Taka sałatka z pieczoną papryką, serem Manouri i słonecznikiem doskonale smakuje z grzankami natartymi ząbkiem czosnku lub jeszcze ciepłym chlebkiem pita. Ser ten można także zamiennie wykorzystywać we wszystkich przepisach, w których znajduje się znacznie bardziej słona feta, uzyskując łagodniejszą w smaku potrawę.
Choć najpopularniejszym daniem z dodatkiem manouri jest chrupiąca spanakopita, ten przyjemnie kremowy ser doskonale się sprawdza również i w innych przepisach, nadając potrawom delikatnego jogurtowo-śmietankowego smaku. Pomidory lub papryki faszerowane kaszą i mięsem lub warzywami z dodatkiem manouri nie tylko prezentują się niesamowicie, ale także smakują doskonale. Ser można również dodać do warzywnych zapiekanek, np. z plastrów cukinii, bakłażanów czy młodych ziemniaków. Warto go także wykorzystać do upieczenia chrupiącej tarty pełnej świeżych listków szpinaku, pomidorków koktajlowych oraz aromatycznych ziół.
Ser Manouri Proikas posiada znak P.D.O. (protected designation of origin), co oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia.
Odbiór w sklepie stacjonarnym w Poznaniu.
Skład: śmietanka z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, serwatka, sól.
Przechowywanie: należy przechowywać w lodówce w temperaturze 1-4°C.
Kraj pochodzenia: Grecja
Opakowanie: 200g
Data przydatności: 01/2026