Makaron Orzo 500g
Drobny grecki makaron przypominający kształtem ziarno ryżu. Makaron od Theros produkowany jest w tradycyjny sposób - w 100% z semoliny z pszenicy durum.
Idealny w daniach z drobiem, cielęciną, jagnięciną lub owocami morza.
100% SEMOLINA DURUM | HANDMADE | TRADYCYJNA RECEPTURA
Rodzaj drobnego greckiego makaronu przypominający kształtem ziarno ryżu czy też ziarno jęczmienia. Jego nazwa wzięła się właśnie od kształtu ziarna jęczmienia (po włosku orzo to jęczmień).
Makaron orzo świetnie się sprawdzi w wielu daniach. Uwielbia towarzystwo mięsa i owoców morze - w giouvetsi z cielęciną czy jagnięciną oraz kritharotto z drobiem czy owocami morza.
Czas gotowania: 7 min
Spożywanie produktów z semoliny polecane jest ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Mąka z ziaren twardej pszenicy to dobre źródło węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz białka. Dostarcza organizmowi m. in.: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ma także niższy indeks glikemiczny niż zwykła pszenica.
O producencie:
Manufaktura Theros to rodzinna firma, której celem jest zachowanie wspaniałego smaku domowych makaronów tradycyjnej kuchni greckiej. Theros używa jedynie greckich surowców i tradycyjnych receptur, aby odtworzyć smak domowego makaronu, który posłuży za bazę wspaniałego dania.
Składniki: semolina z pszenicy durum, jaja, mleko
Data przydatności: 10/2025
Kraj pochodzenia: Grecja, Północny Peloponez
Producent: Theros