Oliwki Chalkidiki ciemne z beczki 250g
Dojrzałe oliwki odmiany Chalkidiki produkowane w naturalny sposób. Oliwki są ręcznie zbierane, a następnie umieszczane w drewnianych beczkach wraz z solą morską, gdzie naturalnie fermentują. Gotowe oliwki przemywane są octem winnym i oliwą z oliwek.
ODMIANA CHALKIDIKI | TYLKO 2 SKŁADNIKI (OLIWKA & SÓL MORSKA) | NATURALNA FERMENTACJA | BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW I KONSERWANTÓW
Dojrzałe oliwki odmiany Chalkidiki produkowane w naturalny sposób. Oliwki są ręcznie zbierane, a następnie umieszczane w drewnianych beczkach wraz z solą morską, gdzie naturalnie fermentują. Gotowe oliwki przemywane są octem winnym i oliwą z oliwek.
Oliwki mają ciemny kolor, lekko słodki smak i niską zawartość sodu.
ODMIANA CHALKIDIKI
TYLKO 2 SKŁADNIKI (OLIWKA & SÓL MORSKA)
NATURALNA FERMENTACJA
BEZ SZTUCZNYCH KONSERWANTÓW
Wartości odżywcze oliwek
Oliwki zawierają kwas oleinowy, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Według badań obniża on ciśnienie krwi i redukuje ryzyko stanów zapalnych, chorób układu krążenia oraz ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Oliwki zawierają także znaczną ilość witamin i minerałów:
- witamina E - bardzo silny przeciwutleniacz
- witamina A - poprawa wzroku, reprodukcji, działania na skórę
- niewielkie ilości witamin B1, B6 i B12
- pierwiastki śladowe - miedź (zmniejsza ryzyko chorób serca) i wapń (korzystnie wpływa na kości, mięśnie i funkcjonowanie układu nerwowego).
O producencie
Gaia Olives to firma rodzinna zlokalizowana w New Olynthos na Chalkidiki. Od wielu lat zajmują się przetwarzaniem i standaryzacją oliwek w szczególności oliwek Chalkidiki.
Składniki: oliwki Chalkidiki z pestką, sól morska.
Instrukcja przechowywania: przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 tygodni.
Producent: Gaia olives, Chalkidiki, Grecja
Opakowanie: 250g
Data przydatności: 05/2025